Fogfehérítés

Fogfehérítő eljárás hatékonysága

A fogfehérítési eljárás eltávolítja az elszíneződéseket a fog belsejéből, és ragyogóan világossá teszi a fogszínt. A hatásosság foka attól függ, hogy a fog milyen gyakran van kitéve színező hatásoknak. Ha a fog kávé, tea, vagy dohányzás következtében vált sárgássá vagy barnássá, akkor kb. 6-8 árnyalatot halványodhat a fog színe. Azon fogak, amelyek a fog természetes pigmentációja következtében szürkések vagy sárgásak, 2-3 árnyalatot világosodnak fogfehérítés hatására. Akármilyen is a kiindulás, a fogak észrevehetően ragyogóbbá válnak fehérítés után.

Otthoni fogfehérítés fogfehérítő sín és gél alkalmazásával

Az otthoni fogfehérítés során a fogászati rendelőben lenyomatot veszünk az Ön fogairól, és egy sínt készíttetünk a fogtechnikussal. Ebbe az egyedileg elkészített sínbe kell minden este beletölteni a fehérítő gélt. Ez a megoldás több alkalmat igényel, mivel itt alacsonyabb százalékú hatóanyaggal dolgozunk. A különböző százalékok szerint van olyan fogfehérítő, amit napi 1 órára kell feltenni, de van, amelyik egész éjszaka a szájban lehet. A tökéletes hatás eléréséhez kb. 5-8 alkalom szükséges. Ha a fogfehérítő gél elfogy, de a kyvánt fehérséget nem érte el a kezelés, bármikor tudunk rendelni Önnek.

Rendelői fogfehérítés fogfehérítő géllel és lámpával

A rendelői fogfehérítési eljárást hidrogén-peroxid tartalmú fogfehérítő géllel, és fogfehérítő lámpával végezzük. Ez megfelelő eljárás, ha érzékenyek a fogak, mert végig fogorvos felügyelete mellett zajlik. A fogakat gondosan izoláljuk az ajkaktól és az ínytől, hogy azokra ne kerüljön a gélből, a fogakra applikáljuk a gélt, és a fogfehérítő lámpával világítjuk. A fogfehérítő lámpa fényének hatására elbomlik a peroxid és a felszabaduló oxigén bejut a fogba és kifehéríti azt. A fogfehérítő gélt 3-szor 15 percig kell speciális lámpával megvilágítani.
A fogfehérítő eljárás kb. másfél órát vesz igénybe. Azonban a fehérítés előtt érdemes a dentálhigiénikussal letisztítani a fogainkat. Ez még körülbelül 1 órát vesz igénybe. Ha ezt elmulasztjuk, a fehérítő nem a fogainkat, hanem a fogkövet tenné világossá.
A fogfehérítés nem fájdalmas, de a gél használata közben átmenetileg érzékennyé válhatnak a fogak melegre, hidegre, de még levegőre is. A beavatkozás teljesen veszélytelen, a fogakat nem károsítja, és általában csekély átmeneti érzékenységgel jár csak.

Fogfehérítő kezelések tartóssága

A fogfehérítés eredménye rövidebb ideig áll fenn, ha a páciens dohányzik, sok teát, kávét vagy vörösbort iszik, bizonyos gyógyszereket szed, amik elszínezik a fogakat. A legjobb eredmény érdekében kerülje a fent említett anyagokat a fehérítést követő 2 hétben.