Gyökérkezelés

A fogbél betegségeinek gyógyításával, a fog gyökércsatorna rendszerének ellátásával foglalkozó tudományág az endodoncia. Ezt a területet hívja a köznyelv “gyökérkezelésnek”.

A gyökérkezelés alapja, a pontos diagnózis. Fontos, hogy megítéljük, mennyiben károsodott a fog a szuvasodás következtében. Erre való többek között az ún. szenzibilitás vizsgálat, melynek során hideg ingerrel vizsgáljuk meg, hogy a fogak vitálisak, reagálnak-e a hőingerre. A kapott válaszreakció alapján ítéli meg a fogorvos, hogy ellátható-e még töméssel az adott fog, vagy komolyabb, endodonciai beavatkozásra van szükség.

A kezelés során a gyulladt fogat megnyitjuk, majd a gyökércsatornákat feltárjuk. A csatornák hosszának megméréséhez speciális mérőműszerre, vagy röntgenfelvétel készítésére van szükség.  A gyökércsatornákat ezután a megfelelő hosszban ki kell tisztítanunk, majd gyógyszerrel lezárnunk. Ha a fog a gyógykezelés hatására panaszmentessé válik, akkor elkészíthető a gyökértömés.

A mai eszközökkel és technikákkal lehetővé válik az egészen komplikált gyökércsatorna rendszerek (pl. a görbe gyökerű rágófogak) gyökérkezelése is. Rendelőnkben specialisták foglalkoznak a gyökérkezelésekkel. Kézi és – korszerű – gépi gyökércsatorna megmunkáló rendszerek, és a hozzájuk tartozó eszközpark éppúgy rendelkezésünkre állnak.

A gyökérkezelés a fogszuvasodás, fogbél gyulladás előrehaladott formáiban az egyetlen lehetőség a fogak megtartására. A fogak megőrzése pedig elsődleges feladatunk.